Domæner

Læsetid: 11 minutter, 30 sekunder
02/08/2019 06:57

Et domæne er en unik internetadresse til din hjemmeside. Det er en såkaldt IP-adresse på internettet. Når du har registreret dit domæne, vil det være det eneste på verdensplan. Domæner ser forskellige ud og har forskellige endelser.I Danmark har vi endelsen .dk. Men det er også muligt at købe endelsen .web eller .nu. Endelsen på… View Article

Et domæne er en unik internetadresse til din hjemmeside. Det er en såkaldt IP-adresse på internettet. Når du har registreret dit domæne, vil det være det eneste på verdensplan. Domæner ser forskellige ud og har forskellige endelser.I Danmark har vi endelsen .dk. Men det er også muligt at købe endelsen .web eller .nu. Endelsen på dit domæne kaldes også ’top level domæne’, TLD. Både udseende og endelse fortæller noget om indholdet på din hjemmeside.

Domænenavnet er den primære del af din internetadresse, og det er med til at øge din synlighed på internettet. Med et domænenavn gør du det nemt for dine besøgende at finde dig. Og det er underordnet, om din hjemmeside er en blog eller en webshop. For når du har oprettet dit domæne, vil det være muligt at tilgå af enhver bruger, der har adgang til internettet. Med det rigtige domæne vil du kunne få stor succes online.

Forskel på webdomæner

Når du køber et domæne, er du i virkeligheden blot lejer. Du lejer domænet på ubestemt tid. Og det er kun dig, der kan opsige webdomænet, medmindre du ikke betaler ’lejen’ for domænet. Men det kommer vi nærmere ind på senere.

Når du skal købe dit domæne, varierer det i pris, alt efter hvor du køber det. Der findes mange forskellige registratorer af internetdomæner, og det kan derfor godt betale sig, at du sætter tid af til at undersøge markedet. Derudover har TLD stor betydning for trafikken på din hjemmeside. Om du har et domæne med endelsen .dk eller .nu er ikke ligegyldigt. Begge domæner har fordele og ulemper og kan bruges i hver sin sammenhæng.
I forhold til søgemaskinerne har domænenavn ikke nogen betydning. Her er det underordnet, om du køber et domæne med endelsen .dk eller .nu. Ingen af endelserne vil give en negativ placering. Dog skal du være opmærksom i forbindelse med valg af webhotel. Hvis det pågældende webhotel har en lang oppetid, kan det have betydning for Googles favorisering. Forsøg så vidt muligt at gå efter et webhotel, der er kendt for at have en kort loading-proces.

Køb et domæne med endelsen .dk

Med et domæne, der har endelsen .dk, gør du det klart, at din hjemmeside er dansk. Og det kan for mange besøgende være en tillidsfaktor. Hvis det viser sig, at et givent domæne er optaget, har du flere muligheder. Du kan:

  • Finde ejeren af webdomænet
  • Skrive dig på venteliste

Hvis du ønsker at finde ejeren af et givent domæne, kan du gøre det hos DK-Hostmaster. Her kan du søge på ejere af alle danske webdomæner. Hvis du ønsker at købe et domæne, der er optaget, skal du være opmærksom på domæneloven.

Ifølge domæneloven må du ikke købe og sælge et domæne. Dog gælder det ikke, hvis du køber eller sælger en hjemmeside med et tilhørende domæne. Hvis du vælger at forhøre dig hos ejeren af et givent domæne, skal du sikre sig, at det både er hjemmeside og webdomæne, som er til salg.

Du har også mulighed for at skrive dig på en venteliste til det specifikke domænenavn. Ved denne løsning betaler du et årligt gebyr, mens du venter på, at navnet bliver ledigt. Det er muligt at se, hvor mange der er foran dig i køen. Som udgangspunkt kan det ikke betale sig at stille sig i kø, hvis der er stor interesse for et givent webdomæne.

Her skal du være opmærksom

Vælger du at købe et domæne med endelsen .dk, skal det med tiden fornyes. Når du har købt et domæne med endelsen .dk, vil du automatisk modtage en mail fra DK-Hostmaster. Når du modtager denne besked, er det tid til fornyelse.

Det er vigtigt, at du reagerer på disse mails. Hvis du vælger at ignorere beskederne, er der risiko for, at dit domæne bliver suspenderet. Det træder i kraft, såfremt du ikke betaler den årlige registreringsafgift. Dit domæne bliver suspenderet i tre måneder, hvorefter det bliver slettet. Det betyder, at det frit vil kunne benyttes af andre. Når først dit domæne er blevet slettet, har du ikke mulighed for at genoprette det, og du skal registrere det igen. Der kan være risiko for, at andre har købt domænet, og du må vælge et andet.

Hvis du har et udenlandsk domænenavn, skal det fornys gennem domæneregistratoren. Her bliver du gjort opmærksom på domænets udløb via e-mail. Hvis du ligeledes ikke reagerer på disse mails, vil dette domæne også blive suspenderet.

Det er vigtigt, at du altid har opdateret dine e-mailadresser til dine domæneregistreringer. Så er du sikker på, at du modtager den information, der er nødvendig for at beholde dit domæne.

Domæner med endelsen .nu

Et domæne med endelsen .nu er et nationalt domæne. Domænet er reserveret til Niue. Hvis du overvejer at købe et domæne med endelsen .nu, bør du sikre dig, det matcher dit ønske og din hjemmeside. Et domænenavn med endelsen .nu kan for mange besøgende være svært at huske. Og det kan automatisk stille spørgsmålstegn i vores bevidsthed – er det også en troværdig side?

Denne kritiske tilgang hænger sammen med et øget fokus på sikkerhed. Danskerne har taget det alvorligt, og som virksomhedsejer må du forsøge at efterleve dette. Dog må det siges, at .nu har vundet indpas, og det benyttes i større grad af danske privatpersoner og danske virksomheder.

Hvis din hjemmeside er målrettet internetbevidste brugere, er dit domænenavn af mindre betydning. Det gælder også, hvis din primære markedsføring sker online eller i forbindelse med personlige blogs.
Et domæne med endelsen .nu kan være anvendeligt, hvis du ønsker et særligt domænenavn, der er optaget. Hvis det givne navn har endelsen .dk, kan du med fordel forsøge med .nu.

Sådan foretager du et køb af et domæne

Når du skal vælge et domæne, skal du først sikre dig, at det er ledigt. På internettet kan du finde flere domæne-tjekkere. Her skriver du dit ønskede domæne, og den tjekker nu, om det er ledigt. Hvis domænet ikke er taget, kan du frit navngive dit domæne, som du ønsker. Hvis det er optaget, må du prøve med et nyt navn. Derefter kan du undersøge markedet i forhold til dine behov. Hvad er det, du gerne vil? Og hvad vil du ikke gå på kompromis med? Undersøg de forskellige registratorer af domæner, som matcher dig.
Når du har fundet den rette, kan du registrere domænet. Afhængigt af den registrator du vælger, skal du blot følge hjemmesidens fremgangsmåde.
Slutteligt kan du pege domænet på det webhotel, du ønsker. Det er vigtigt, at du har undersøgt markedet for webhoteller. Det er særligt i forbindelse med support, trafik og datamængde.

Når du har gennemført ovenstående trin, har du en ny identitet online. Og så er det med at komme i gang.

Køb domæne uden webhotel

Selvom størstedelen af hjemmesideejere vælger at oprette et domæne sammen med et webhotel, er det ikke et krav. Du kan sagtens købe et domæne uden at tilknytte et webhotel.

Et webhotel og et domæne er ikke afhængige af hinanden, da det er dig, der vælger, hvilket webhotel eller hvilken server du vil henvise til. Og det har ikke betydning for domænet.

Om du vælger at købe med eller uden et webhotel, afhænger af din situation.

Hvis du eksempelvis ønsker et domæne til en personlig mailkonto, er et webhotel ikke nødvendigt. En personlig mailkonto kan især være fornuftigt, hvis du har en forretning. Når du er i kontakt med dine kunder, er det nemt for dem at se, hvem du er.

Hvis du vælger at købe et domæne til senere brug, er det ligeledes ikke nødvendigt med et webhotel. Hvis du har købt eller overtaget en hjemmeside med dertilhørende domæne, er det til gengæld vigtigt, at du køber plads på et webhotel. Ellers vil dit domæne ikke være tilknyttet en specifik hjemmesideadresse.

Kan jeg købe et udenlandsk domæne?

Naturligvis kan du købe et udenlandsk domæne, og du kan stadig bruge det til din danske hjemmeside. Det kan der være flere årsager til. Måske dit ønskede domænenavn er optaget og registreret af en anden bruger. Men du skal alligevel være opmærksom, hvis du vælger denne løsning. Det kan forvirre flere af dine besøgende. Er det en dansk side eller ej? Og er den troværdig? Derfor må du sørge for at sætte fokus på troværdighed, hvis du vælger et udenlandsk domæne til en dansk hjemmeside. Dog vil det ikke gøre en stor forskel, hvis din danske side ligger på et domæne med endelsen .net. Hvis du har mulighed for at få et bedre domænenavn med et andet TLD, bør du overveje det. Og husk, at der kan være andre regler i forbindelse med fornyelse, som du skal være opmærksom på. Det er vigtigt, at du læser disse. På den måde undgår du uhensigtsmæssige situationer, der kan have stor betydning for din hjemmeside og din virksomhed.

Udenlandsk domæne til dansk webhotel

Ligesom det er muligt at oprette et udenlandsk webdomæne, kan du også tilknytte det til et dansk webhotel. Her er der naturligvis fordele og ulemper. Men det er muligt at få succes, hvis du sætter de korrekte rammer.
Først og fremmest afhænger det af dit valg af webhotel. Hvor er det pågældende webhotel placeret? Det er vigtigt, at du tager højde for ’ping-hastighed’. Det vil sige den tid, det tager din computer at sende data til dit webhotel og tilbage igen.

De fleste forespørgsler på dansk til en dansk hjemmeside sker i Danmark. Derfor er det oplagt, at du har dit webhotel i Danmark.

Vælger du at købe et udenlandsk domæne, er prisen ofte højere end et domæne med endelsen .dk. Samtidig skal du være omhyggelig med dit valg af domæneregistrator. Det kan være en god idé at følge en anmeldelse af en udenlandsk registrator. På den måde vil du sikre dig bedst muligt.

Hvad er et subdomæne?

Hvis du ønsker at oprette flere mindre hjemmesider, der understøtter din primære hjemmeside, er det bestemt en mulighed. Du kan oprette et såkaldt subdomæne eller et underdomæne, som det også kaldes.

Hos Google er et subdomæne eksempelvis ’adwords.google.com’. Fordelen ved at oprette flere subdomæner er, at de behandles uafhængigt af søgemaskinerne. Det vil sige, at subdomænet behandles, som var det et selvstændigt domæne, og det er med til at skabe yderligere trafik på din hjemmeside. Ved anvendelse af subdomæner skal du være opmærksom på, at din linkbuilding skal dække to subdomæner i stedet for et hoveddomæne.

Når du skal oprette et subdomæne, gør du det på samme måde som ved oprettelse af et hoveddomæne. Vælg din registrator og vælg eventuelt webhotel.

Husk, at subdomæner kommer med de samme betingelser som hoveddomæner. Det vil sige, at du stadig skal betale den årlige registreringsafgift. Og hvis det ikke sker, kan du risikere at miste retten til domænet. Dog er det hos langt de fleste udbydere gratis at oprette et subdomæne.

Godt at vide

Når du skal oprette dit domæne, kan det være en god idé at oprette flere domæner. Flere domæner er dog ikke ensbetydende med flere hjemmesider. Hvis du har valgt at navngive dit domæne med en bindestreg, bør du overveje at oprette et domæne uden bindestreg. Når potentielle kunder ser dit domænenavn, vil flere med garanti overse denne bindestreg. Hvis du opretter et domæne uden bindestreg, vil du minimere risikoen for at miste kunder. Selvom et domæne koster penge, bør du tænke langsigtet. Hvis du mister kunder grundet et uheldigt domænenavn, bør du overveje at oprette et eller flere. Og naturligvis skal de være tilknyttet samme hjemmeside.

Hvis du ønsker at oprette flere domæner, bør du undersøge, om dit webhotel tilbyder denne service. Det gør langt de fleste webhoteller, men det er til stadighed en god idé at undersøge.

Er du ny i branchen, anbefales det, at du køber det ønskede antal domæner samtidig med dit webhotel. Så skal du kun betale oprettelsesgebyr én gang, og du vil få styr på alt det praktiske på samme tid.

Slutteligt bør du vide, at det ifølge domæneloven er ulovligt at registrere et domænenavn med et formål om at videresælge det med profit.

Seneste indlæg

Start med at bygge hurtige, smukke og moderne websites i løbet af ingen tid.