Hvem ejer domænet?

Læsetid: 3 minutter, 2 sekunder
02/08/2019 06:15

Man taler tit om, at man kan købe et domæne. Det er imidlertid ikke helt korrekt, og netop derfor dukker spørgsmålet ”hvem ejer et domæne?” også ofte op. Du kan altså ikke købe et domæne, men derimod kan du købe brugsretten til et domæne, og derved har du – som navnet antyder – ret til… View Article

Man taler tit om, at man kan købe et domæne. Det er imidlertid ikke helt korrekt, og netop derfor dukker spørgsmålet ”hvem ejer et domæne?” også ofte op. Du kan altså ikke købe et domæne, men derimod kan du købe brugsretten til et domæne, og derved har du – som navnet antyder – ret til at bruge det specifikke domæne til at sende internetbrugere ind på din hjemmeside.

Et domæne er altid ejet af nogle ”højere magter”. Alle .dk-domæner ejes eksempelvis af den danske stat, men du kan betale for at få lov til at bruge et af dem.

Når du ”køber” et domæne, betaler du et gebyr for at oprette domænet. Derudover skal du betale et årligt gebyr for at holde live i dit domæne. Blot fordi du har ”købt” et domæne, ”ejer” du det altså ikke til evig tid.

Hvem ejer udløbne domæner?

Betaler du ikke det årlige gebyr for at bevare brugsretten over dit domæne, kan det tilgå nogle andre. Udløbne domænenavne sælges altså igen efter et stykke tid. Faktisk er der et kæmpe marked for at købe udløbne domæner, da de kan indeholde mange værdifulde links, som kan være med til at trække trafik til ens side.

Udgåede domæner kan altså aktiveres igen, og dette gælder både, hvis du selv tilbagekøber dit domæne, eller hvis en anden køber dit udløbne domænenavn. Indtil de udløbne domæner købes igen, er der ingen, der har brugsretten over dem, men de ejes fortsat af de ”højere magter”, der ejer dem.

Tjek, om et domæne er ledigt

Har du udtænkt et særligt domæne, du virkelig gerne vil have fingrene i, behøver du ikke at gå i panik, blot fordi det er optaget. Der dukker hele tiden nye udløbne domænenavne op, og lige pludselig kan det altså også være, at det domæne, du har udset dig, igen bliver ledigt. Så gælder det blot om at slå til.

Når du har fundet dig en forhandler af domæner, kan du på dennes hjemmeside nemt og hurtigt undersøge, om et særligt domæne er ledigt. Hvis du har et ønske om at købe et helt specifikt domæne, gør du derfor klogt i løbende at tjekke, om det pågældende domæne er ledigt. Måske dukker netop dit drømmedomæne en dag op på listen over udløbne domænenavne, som nu er klar til at blive købt på ny.

Køb et domæne

Hvad end du gerne vil købe udløbne domæner eller helt ubrugte domæner, skal du finde en udbyder af domæner på nettet. Her vil du kunne se, hvilke domæner du kan vælge imellem samt deres forskellige priser.

Du skal som regel betale et oprettelsesgebyr eller flyttegebyr, når du køber et domæne – uanset om det er et af de udløbne domæner eller et spritnyt af slagsen. Dette gebyr er sjældent særligt højt, men du gør naturligvis fortsat klogt i at have det for øje, når du skal købe domæne. Vil du have fingrene i et billigt domæne, er det fornuftigt at kigge på, hvor meget det pågældende domæne koster i årlige omkostninger.

Læs mere om hvad et domæne koster her

Seneste indlæg

Start med at bygge hurtige, smukke og moderne websites i løbet af ingen tid.